Kiitos että lähdit YES Kummiksi! Muista, että YES Kummina voit osallistua kouluyhteistyöhön itse valitsemallasi tavoin ja oman työsi ja aikataulujesi ehdoilla. YES-kummitoiminnasta ei makseta palkkioita tai korvauksia.
YES Kummina sinun ei tarvitse olla esiintymisen tai pedagogiikan asiantuntija, toimia itse yrittäjänä tai puhua täydellistä suomea – tärkeintä on että tahdot tukea ja neuvoa lapsia ja nuoria työntekoon, työelämätaitoihin, omaan ammattialaasi tai yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Katso, miten vuoden YES-kummit ovat osallistuneet.
YES-verkosto ei pääsääntöisesti järjestä erillistä kummivalmennusta YES Kummiportaaliin rekisteröityville uusille vapaaehtoisille, mutta sinun kannattaa tutustua oman alueesi YES-toimintaan. YES-aluetoimijat järjestävät aika ajoin ope-yrittäjätreffejä ja muita yrittäjyyskasvatuksen tilaisuuksia, joissa voit saada lisätietoa oppilaitosten työelämäyhteistyöstä ja verkostoitua muiden toimijoiden kanssa.
YES Kummin muistilista
Jotta yhteistyö koulujen kanssa sujuu mahdollisimman miellyttävästi ja saat siitä kaiken irti, suosittelemme seuraavaa:
- Vastaa mahdollisimman nopeasti saamiisi kummipyyntöihin, etenkin jos et ole käytettävissä. Jos työsi pitää sinut kiireisenä, voit kertoa jo profiilissasi aikataulurajoituksistasi. Onko yritykselläsi jokin aika vuodesta, jolloin yhteistyöhön ei todennäköisesti ole aikaa? Tai onko jotain aikoja, jolloin yhteistyö onnistuu todennäköisemmin?
- Mieti etukäteen, millaista tietoa tai osaamista sinulla on, jota voisi hyödyntää. Voit kummiprofiilissasi kertoa, millä alalla työskentelet ja toivotko yhteydenottoa esimerkiksi sen alan oppilaitoksilta. Entä onko sinulla osaamista esimerkiksi viestinnästä, esiintymisestä, yrittäjyydestä, HR:stä? Keväisin kouluissa kaivataan vinkkejä siitä, miten kesätöitä kannattaa hakea ja miten käyttäytyä hakutilanteessa, osaisitko neuvoa näissä asioissa?
- Keskustele opettajan kanssa etukäteen, mitä hän yhteistyöltä toivoo. Minkä ikäisiä lapset tai nuoret ovat ja mitä se merkitsee yhteistyön kannalta? Mitä enemmän teillä on aikaa keskustella, sitä paremmin yhteistyö vastaa odotuksianne.
- Kummipyyntöjä voivat opettajien lisäksi tehdä myös oppilaat ja opiskelijat, jotka etsivät mentoria harjoitusyritykselleen. Jos saat kummipyynnön nuorelta, muista, että pyynnön tekeminen on varmasti vaatinut rohkeutta ja hyvän viestin kirjoittaminenkin voi olla vielä harjoitteluvaiheessa. Pyydä tarvittaessa lisätietoja ja ole kannustava!
- Jos olet menossa kouluvierailulle ja koulumaailma on sinulle ennestään tuntematon paikka, pyydä opettajaa kertomaan koulun käytännöistä ja toimintakulttuurista etukäteen. Varmista myös etukäteen, milloin ja missä hän odottaa sinun olevan paikalla (osoite, kulkuohjeet, kauanko oppitunti tai tapahtuma kestää jne.)
- Anna tilaa vuorovaikutukselle lasten ja nuorten kanssa. Onko heillä sinulle kysymyksiä? Mistä voisit keskustella heidän kanssaan? Mieti, mitä näkemyksiä tahtoisit kuulla ja mitä itse voisit oppia heiltä.
- Sinun kannattaa myös itse olla aktiivinen suoraan koulujen suuntaan. Joillekin opettajalle työelämäyhteistyö on vielä uusi asia ja haasteena voi olla kiire tai vähäiset resurssit, tiukat koeviikot tai tietämättömyys mahdollisuuksista ja kontaktien puute. Kerro, että olet käytettävissä!
- Yrittäjyyskasvatus on ideoiden ja kokemusten jakamista, kerro yhteistyöstä muillekin ja ole esimerkkinä! Käytä sosiaalisessa mediassa hashtagia #yeskummit tai #yeskummi ja jaa tarinoitasi. Kuvia sosiaaliseen mediaan löydät täältä.
”Nuorten kanssa on kiva keskustella yrittäjyydestä ja hieman laajemminkin siitä, miksi käy töissä ja kuinka voi työllistää itsensä. Keskustelu avaa myös nuorille näkemyksiä miksi joitakin palveluja on tai ei ole, miten yritys toimii, mikä on kannattavaa ja järkevää ja mikä ei.”
YES Kummi Janne Korpinen, Milcon Oy, Pirkanmaa
Lisää vinkkejä
Haluatko kertoa verkostoillesi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai nettisivuillasi olevasi YES Kummi? Hyödynnä YES Kummien some- ja nettibannereita.
Toimitko YES Kummina maahanmuuttajalle tai eri kulttuurista tulleelle opiskelijalle? Pikaopas kansainvälisen osaajan mentorointiin antaa sinulle ohjeet, joilla pääset alkuun mentorointisuhteessasi. Opas on syntynyt osana HUMAKin yhteisöpedagogikoulutuksen opinnäytetyötä. Oppaan ovat toteuttaneet Riikka Mäkelä ja Heli Saarinen.
Onko sinua pyydetty työuramentoriksi? YES-kummiportaalista löydät hyvän tietopaketin työuramentoroinnista, johon on koottu vinkkejä niin mentorille, aktorille kuin mentoriohjelman järjestäjällekin.